Voor iedere student verzamelen we beschikbare data op basis van de kerndoelen en eindtermen. Deze informatie is grafisch weergegeven en kun je terugvinden onder de Analyses.
Je logt in op jouw account. Er zijn twee manieren om de analyse voor een gegeven student in te zien.
- Via een afgenomen toets
Klik op de tegel Afgenomen en vervolgens op een toets (afbeelding 1). Je komt nu in het overzicht scherm terecht van de afgenomen toets. Scroll naar beneden naar Resultaten. Onder Resultaten overzicht zie je de namen van de leerlingen die deze toets hebben gemaakt. Klik op het analyse icoon achter de naam van een leerling (afbeelding 2). - Via jouw klassen
Klik op Klassen (afbeelding 3). Klik op een klas waarvan je de student analyses wilt zien (afbeelding 4). De klas klapt zich uit en hier zie je de volgende informatie (afbeelding 5):
-
- Het aantal studenten wat in deze klas zit.
- Het vak waaraan deze klas gekoppeld is.
- Het leerjaar en niveau van de klas.
- De namen van de leerlingen die in deze klas zitten.
- Informatie over de studenten, bijvoorbeeld of zij recht hebben op bepaalde hulpmiddelen zoals spellingscontrole.
Als je de analyse van een specifieke leerling wilt zien klik je:
- op de naam van de leerling; of
- op het analyse symbool
(afbeelding 6).
Je kunt analyses uitvoeren op verschillende levels:
- Algemene analyse van alle vakken
- Analyse van een vak
- Analyse van kerndoelen/eindtermen van een vak
- Analyse van sub kerndoelen/sub eindtermen
- Analyse van sub-sub kerndoelen/sub-sub eindtermen
Algemene analyse alle vakken
Als je op het analyse symbool klikt () kom je op het algemene analysescherm van deze leerling terecht. Dit overzicht geeft informatie over alle vakken. Selecteer het leerjaar en de periode waarvan je de analyse wilt zien (afbeelding 7). De vakken waarvan data beschikbaar is worden nu getoond in een staafdiagram onder Percentage per vak. Onder de staafdiagram zie je in de historische lijngrafiek de ontwikkeling van de P-waarde over tijd (afbeelding 8). Je kan de balk van de tijdlijn verschuiven om een gewenste periode in het leerjaar te tonen (afbeelding 8). Onderaan de pagina vind je de Top 3 vakken om aan te werken van deze leerling, met daaronder de score op verschillende taxonomieën (afbeelding 9). Deze top 3 is gebaseerd op de tijdperiode die je hebt geselecteerd op de tijdlijn. Als je deze tijdspanne verandert, zou de top 3 dus ook kunnen veranderen, afhankelijk van de data.
Analyse van een vak
Als je een specifiekere analyse van een vak wilt zien klik je bovenaan de pagina op een vak (afbeelding 10). Je ziet dan de algemene informatie over dit vak. Zo kan je het aantal toetsen en opdrachten zien die een leerling gemaakt heeft, de gemiddelde P-waarde voor dit vak en het gemiddelde cijfer voor de gemaakte toetsen en opdrachten (afbeelding 11). Rechts zie je verschillende taxonomieën staan (Miller, RTTI en Bloom). Als je op een taxonomie klikt klapt deze open en zie je de P-waarde van de leerling per level van de taxonomie (afbeelding 12).
De indeling van deze pagina komt overeen met de algemene analyse pagina van alle vakken. Onder de algemene informatie over dit vak zie je een staafdiagram. Hier zie je een overzicht van alle kerndoelen die gemeten zijn met de behaalde scores (afbeelding 13).
Onder het staafdiagram zie je de historische lijngrafiek (afbeelding 14). Hierin is ieder kerndoel als een lijn aanwezig en kun je kijken naar de ontwikkeling van een student over tijd voor een of meerdere kerndoelen. Onder de historische lijngrafiek kan je de startdatum en stopdatum aangeven door middel van het verschuiven van de balk. Die is bedoelt om de analyse die daaronder te zien is, de Top 3, te laten rekenen over de data die in deze tijdspanne is aangegeven.
De top drie (afbeelding 15) toont de kerndoelen waar de meeste winst is te behalen. Voor deze doelen worden de bijbehorende taxonomieën getoond. Zo heb je meer aanknopingspunten om de student verder op weg te helpen.
Let op: de top drie laat niet zien waar je het laagst hebt gescoord. Het laat wel zien waar het hiaat op cognitief niveau het hoogst is. Het systeem meet het cognitief niveau van de leerling en vergelijkt dit met het gewicht van dat cognitief niveau in de gemeten data. Daar waar de grootste verschillen zitten komen in de Top 3.
Let op: er is wel een voorwaarde om een kerndoel mee te krijgen in deze ‘Top 3’ meting. Mits in de gegeven data een leerdoel minstens 3 vragen heeft en er minstens 5 punten aan toegekend zijn, dan neemt het systeem deze mee in de meting.
Analyse van een kerndoel
Als je meer specifieke informatie over een bepaald kerndoel wilt, bijvoorbeeld hoe de student scoort op subkerndoelen, klik je op het gewenste kerndoel (afbeelding 16). Je ziet nu de algemene informatie over dit kerndoel (afbeelding 17). Daaronder zie je de staafdiagram van de subkerndoelen (afbeelding 18), de historische lijngrafiek van de subkerndoelen (afbeelding 19) en de Top 2 subkerndoelen om aan te werken (afbeelding 19). Als je op een subkerndoel klikt in de staafdiagram kom je op het analysescherm van de sub-subkerndoelen terecht. Hier vind je vervolgens dezelfde analyses.
Bij het algemene overzicht van het vak kan je in plaats van een overzicht van de kerndoelen ook kiezen voor een overzicht van de eindtermen. Klik op Eindterm (afbeelding 20). Vervolgens krijg je dezelfde analyses te zien als bij de kerndoelen: de staafdiagram, de historische lijngrafiek en de Top 3 eindtermen om aan te werken. Klik op een bepaalde eindterm (afbeelding 21) om analyses te kunnen inzien van sub en sub-sub eindtermen.
We begrijpen heel goed dat een overvloed aan data een averechts effect kan hebben op de werking van een analyse. De intuïtiviteit en bruikbaarheid van Test-Correct hebben wij de hoogste prioriteit gegeven bij de ontwikkeling ervan. Dit betekent dat wij keuzes hebben gemaakt in wat wij wel en wat wij niet laten zien aan de gebruiker. De hoeveelheid en verscheidenheid aan data die wij verzamelen is echter enorm. Bent u van mening dat een cruciale analyse ontbreekt in Test-Correct dan horen wij dat graag! Immers is Test-Correct door en voor docenten ontwikkeld, daar hoort u dus ook bij.