Bestaande vraag toevoegen

Wil je een bestaande vraag toevoegen aan een toets? Zo doe je dat.

Voordat je een bestaande vraag kan toevoegen aan een toets moet je een toets construeren. Lees hier verder hoe dat moet.

Stappenplan bestaande vraag toevoegen:

In de toets constructie klik je op Vraag toevoegen (afbeelding 1) en vervolgens op Bestaande toevoegen (afbeelding 2). Je komt in je Persoonlijke Vragenbank terecht (afbeelding 3). In de Vragenbank vind je alle bestaande vraagitems, gesorteerd per tab:

• Persoonlijk: hier vind je alle vraagitems terug waarvan je zelf de auteur bent.
  • School: hier vind je alle vraagitems terug die gemaakt zijn binnen jouw sectie op school, dus waarvan jij of een directe collega de auteur is.
  • Nationaal: hier vind je alle vraagitems terug van toetsen die openbaar zijn gesteld, zoals bijvoorbeeld vragen uit de centrale examens.

Je kunt per tab filteren of zoeken op termen, categorie, leerjaar en niveau om de meest geschikte vraagitems te vinden (afbeelding 4). Je kunt echter alleen vragen van de vakken waarin je lesgeeft opzoeken.

Opmerking: Standaard is de filter ingesteld op het vak, niveau en leerjaar van de toets die je op dat moment aan het maken bent. Door op de knop Filters wissen te klikken verwijder je de huidige filters.

Door op het menu-icoon (menudots) naast het vraagitem te klikken en vervolgens op het oogje Voorbeeld te klikken kun je de inhoud van de vraag bekijken (afbeelding 5). Zodra je een geschikte vraag gevonden hebt, druk je op het plus-icoontje aan de rechterkant, (afbeelding 6). De vraag is toegevoegd aan jouw toets, je krijgt hiervan een pop-up melding in de rechterbovenhoek (afbeelding 7).

Als je de benodigde vraag hebt toegevoegd en je wilt terug naar jouw toets, klik je op het pijltje terug Bestaande vraag toevoegen (afbeelding 8).

Bestaande vragen toevoegen vanuit de Toetsenbank, handig voor het toevoegen van examenvragen en gehele vraaggroepen.

Als je een bestaande vraag of een gehele vraaggroep wilt toevoegen vanuit een bepaalde toets of centraal examen is het handig om dit vanuit de Toetsenbank te doen, in tegenstelling tot de Vragenbank (zoals hierboven uitgelegd). De eerste stappen komen overeen, je maakt een toets aan en klikt op Vraag toevoegen en vervolgens op Bestaande toevoegen (afbeelding 1 en 2). Daarna klik je op Toetsenbank (afbeelding 9). Klik op het tabblad Nationaal om de centraal examens te vinden van de vakken waarin je lesgeeft (afbeelding 10).

Kies een centraal examen uit waarvan je een vraag of vraaggroep wilt toevoegen aan jouw eigen toets en klik op dit betreffende examen, (afbeelding 11). Je kan direct een volledige vraaggroep van het centraal examen toevoegen aan jouw eigen toets door op het plusje rechts onderin te klikken van de desbetreffende vraaggroep (afbeelding 12).

Als je wat meer informatie over de desbetreffende vraaggroep wilt zien klik je eerst op de titel van de vraaggroep om de bijbehorende vragen te zien (afbeelding 13). Als de vragen je bevallen, klik je op het groene plus icoon Toevoegen (afbeelding 14). De gehele vraaggroep inclusief bijlagen worden overgezet naar jouw eigen toets.

Let op: Voeg je slechts een deelvraag toe vanuit de vraaggroep aan jouw eigen toets, dan worden de desbetreffende bijlagen van de vraaggroep niet mee geïmporteerd. Dus zorg ervoor dat je altijd de gehele vraaggroep importeert en vervolgens in jouw eigen toets deelvragen verwijdert die je niet aan jouw leerlingen wilt stellen. Je verwijdert een deelvraag door op het menu-icoon (menudots) naast de desbetreffende vraag te klikken in jouw toets en vervolgens te klikken op Verwijderen (afbeelding 15).