Toets printen/afdrukken

Je kunt als docent een toets printen voor afname op papier. Je kunt ook een afgenomen toets printen – inclusief de gegeven antwoorden – voor offline nakijkwerk.

Het kan handig zijn om van je toets een pdf-bestand te maken als:

• Jouw school het je verplicht om een aparte administratie bij te houden van alle gemaakte toetsen.
  • Je twijfelt over de continuïteit van het computernetwerk, internetverbinding of stroomvoorziening.
  • Je niet zeker bent dat iedere student in het bezit zal zijn van een device met toegang tot het internet. Met de toets als pdf achter de hand ben je zeker van de afname van de toets. In het geval dat een leerling geen device heeft, kan je namelijk het pdf-bestand printen en uitdelen aan jouw studenten.

Je kunt verschillende type toetsen afdrukken/printen vanuit je Test-Correct account.

1. Toets printen vanuit de Toetsenbank;
  2. Toets printen vanuit Mijn ingeplande toetsen;
  3. Toets printen vanuit Nakijken & normeren.

Stappenplan toets printen:

Een blanco toets afdrukken

Je kunt een blanco toets printen en vervolgens offline afnemen. In een blanco toets worden alleen de toetsvragen getoond. Het antwoordmodel wordt niet afgedrukt. Een blanco toets kan je op twee manieren printen:

1. Een blanco toets afdrukken vanuit de Toetsenbank: wanneer je een blanco toets print vanuit de toetsenbank creëer je een analoge versie van de toets zoals deze op dat moment in de Toetsenbank Je print daarmee de meest recente versie van die specifieke toets.

Let op: wanneer de toets nog in bewerking staat, moet je de toets eerst publiceren. Open de toets met het menu-icoon (menu icoon) rechts naast de titel van de toets en klik op de knop Publiceren (afbeelding 1).

• Navigeer naar je Persoonlijke toetsenbank. Dit doe je door op Toetsen te klikken in de menu-balk. Daarna klik je op Toetsenbank en vervolgens op het tab Persoonlijk.
    • Open het menu-icoon (menu icoon) rechts naast de titel van de toets die je wilt printen en klik op de knop PDF maken in het menu-icoon. Er verschijnt een pop-up menu, (afbeelding 2). Kies een export optie om één onderdeel van de toets te printen en klik op Exporteer PDF (afbeelding 3).  Er wordt een pdf-versie van de toets geopend. Klik op het icoon Afdrukken (iconPrintPdf) om het bestand te printen.
    • De verschillende opties om een toets te exporteren (afbeelding 3):
      • Opgaven: bij deze optie print je alle vragen zonder invulvelden. Dit betekent dat alle vragen direct onder elkaar komen te staan. Bijlagen worden niet automatisch meegeprint. Leerlingen geven antwoord op een eigen antwoordblad.
      • Toets: bij deze optie print je alle vragen met daaronder bijlagen en schrijfruimte voor de antwoorden van de leerlingen.
      • Bijlage: bij deze optie exporteer je alle bijlagen van de toets als één gebundeld bestand.
      • Antwoordmodellen: bij deze optie print je alle vragen met daaronder direct het juiste antwoord.

Terug naar boven

2. Een blanco toets afdrukken vanuit Mijn ingeplande toetsen: op het moment dat je een toets inplant wordt er automatisch een kopie van de toets gekoppeld aan het afnamemoment. Wanneer je een blanco toets afdrukt vanuit Mijn ingeplande toetsen creëer je een analoge versie van de toets zoals deze bestond op het moment dat de toets is ingepland.

• Navigeer naar Mijn ingeplande toetsen. Dit doe je door op in de menu-balk Ingepland te klikken, waarna je klikt op Mijn ingeplande toetsen (afbeelding 4).
    • Open het menu-icoon (menudots) rechts naast de titel van de toets die je wilt printen (afbeelding 5).
    • Klik op de knop Exporteren / Printen in het menu (afbeelding 6). Er wordt een pdf-versie van de toets geopend, met alle opgaven van de toets (alle vragen onder elkaar, zonder invulvelden). Klik op het icoon Afdrukken (iconPrintPdf).

Terug naar boven

Een afgenomen toets printen

Wanneer je een toets print vanuit Nakijken & normeren dan worden ook de antwoorden van studenten daarin meegenomen. De toetsvragen worden per student geprint zodat de toets offline nagekeken en becijferd kan worden.

3. Een afgenomen toets afdrukken vanuit Nakijken & normeren

• Navigeer naar Nakijken & normeren. Dit doe je door in de menu-balk op Afgenomen te klikken, waarna je klikt op Nakijken & Normeren (afbeelding 7).
    • Optie 1: Klik op het menu-icoon (menudots) naast de toets die je wilt printen (afbeelding 8) en klik op Antwoord PDF (afbeelding 9).
    • Optie 2: Open de toets die je wilt printen, door op de titel van de toets te klikken in het menu Nakijken & normeren (afbeelding 10). Je komt in het nakijkscherm terecht (afbeelding 11). Klik op het menu-icoon PDF en klik op de knop Antwoorden, (afbeelding 12). Er wordt een pdf-versie van de toets met antwoorden per student geopend. Klik op het icoon Afdrukken (iconPrintPdf-3).

Let op: wanneer de toets nog bij Mijn Afgenomen Toetsen staat, dan moet deze eerst verplaatst worden naar Nakijken en normeren. Open de toets met het menu-icoon (menudots) en klik op de knop Direct Nakijken (afbeelding 13).

Terug naar boven

Melding: 'stream must have data'
Krijg je een foutmelding in het pdf-bestand met bovenstaande tekst dan zijn er afbeeldingen of andere bestanden in de toets gehost buiten het domein van Test-Correct. (Er is bijvoorbeeld een plaatje toegevoegd via het webadres van een derde website).
Controleer de locatie van alle handmatig toegevoegde bestanden. Klik bijvoorbeeld met de rechter muisknop op een afbeelding en controleer de afbeeldingslocatie of eigenschappen.