Toets bespreken

Wil je een toets met je docent en klasgenoten bespreken? Zo doe je dat!

Je hebt onlangs een toets gemaakt in de les. De docent wil deze toets nu met jullie gaan bespreken. Tijdens het bespreken ga jij antwoorden beoordelen en van feedback voorzien. Hierdoor leer je hoe je de vragen het best kunt beantwoorden bij volgende toetsen. Het beoordelen ga jij anoniem doen voor twee willekeurige antwoorden uit de klas. Dit kan via de app op je laptop, chromebook of tablet, of via Test-Direct in een browser.

Let op: Gebruik dezelfde manier van inloggen als je hebt gebruikt bij het maken van de toets.

Stappenplan Toets bespreken via de app

Bespreken starten

Wanneer je de app hebt geopend, klik je op Toetsen (afbeelding 1). Vervolgens kies je voor het tabblad Bespreken (afbeelding 2). Je ziet nu een overzicht van de toetsen die je nog kunt bespreken met de docenten. Klik op Bespreken achter de naam van de toets die je op dat moment gaat bespreken samen met je docent (afbeelding 3). Je komt nu in het wachtscherm terecht om de toets te bespreken. Wanneer de docent het bespreken van de toets heeft gestart verschijnt de knop Bespreken starten, klik hierop (afbeelding 4).

Bespreekmodus

Je zit nu in de bespreekmodus van je toets. Op het bord van je docent zie je het antwoord staan volgens het antwoordmodel. Op je eigen scherm zie je en willekeurig antwoord van een van je medestudenten. Lees het antwoord dat jij gaat beoordelen en geef links onderin aan hoeveel punten dit antwoord heeft verdiend (afbeelding 5). Elk afgerond balkje staat voor 1 punt.

Wanneer je een opmerking wilt plaatsen bij het antwoord klik je op Feedback (afbeelding 6). Er vouwt zich een scherm uit waarin je op verschillende manieren feedback kunt geven. Als je een stuk tekst selecteert kan je dit markeren met een kleur, een emoji erbij plakken of feedback erbij schrijven (afbeelding 7). Dit kan je bij meerdere delen van hetzelfde antwoord doen. Wanneer je alle feedback hebt opgeschreven klik je op Opslaan (afbeelding 8). Alle feedback krijg je onder elkaar te zien (afbeelding 9). Lees hier verder voor meer informatie over het geven van inline feedback.

Klik daarna op Volgend antwoord (afbeelding 10) om van een tweede leerling het antwoord te beoordelen met dezelfde werkwijze als net bij het eerste antwoord (afbeelding 11).

Wacht nu op de docent om voor een volgende vraag weer twee antwoorden te beoordelen. Wanneer alle antwoorden en vragen van de toets zijn beoordeeld verschijnt de knop Afronden (afbeelding 12). Je krijgt nu de bevestiging te zien dat je alle vragen beantwoord hebt (afbeelding 13)! De docent sluit de bespreekmodus af en kan nu jullie beoordelingen en feedback controleren.

Stappenplan toets bespreken via Test-Direct

Bespreken van de toets in Test-Direct

Net als bij het maken van de toets ga je naar de inlogpagina van Test-Correct en klik je op Inloggen met Test-Direct (afbeelding 1). Je vult op het scherm dat volgt weer je voornaam en achternaam in, op dezelfde manier als je dat deed bij het maken van de toets (afbeelding 2). Ook vul je weer een toetscode in en klik je op Inloggen (afbeelding 3). Je komt nu gelijk op het scherm van de toets terecht. Hier klik je op jouw naam als gastprofiel (afbeelding 4). Wanneer de docent het toets bespreken start klik je op de knop Bespreken starten (afbeelding 5).

Ook in Test-Direct krijg je per vraag die beoordeeld wordt van twee klasgenoten het antwoord te zien. Links onderin geef je aan hoeveel punten je klasgenoot heeft verdiend met zijn antwoord (afbeelding 6). Vervolgens klik je rechts onderin op Volgende vraag. Wanneer je alle antwoorden van alle vragen hebt beoordeeld klik je op de knop Afronden (afbeelding 7). Het bespreken van de toets is nu afgerond (afbeelding 8).