De P-waarde geeft aan hoeveel procent van de geëxamineerden een betreffende vraag juist heeft beantwoord. Dit is handig als je de validiteit van de vraag wilt weten.
Voor algemene uitleg over Analyse, klik hier.
Als je vraagitems creëert wil je graag de validiteit weten van de vraag. Zodra je de vraag minstens één keer gebruikt in een toets zal de P-waarde worden bijgehouden van het vraagitem, voor ieder leerjaar en ieder niveau wordt een eigen P-waarde bijgehouden (immers, wat voor een vmbo brugklas een hele goede vraag kan zijn kan minder valide zijn voor een Havo bovenbouwklas).
P-waarde
De P-waarde geeft aan hoeveel procent van de geëxamineerden de betreffende vraag juist heeft beantwoord. Een P-waarde van 1,00 betekent dat iedereen deze vraag goed beantwoordt heeft. Een P-waarde van 0,00 betekent dat niemand deze vraag goed heeft beantwoord. De P-waarde zegt iets over de kwaliteit van de vraag en de geëxamineerden. De P-waarde die het scherpste onderscheid maakt tussen goede en slechte kandidaten ligt in het middengebied tussen de kansscore en de maximumscore.
Test-Correct houdt voor ieder vraagitem realtime de P-waarde bij op leerjaar en leerniveau.
Er zijn verschillende manieren om de P-waardes in te zien.
- Via jouw toetsenbank en dan de vragenbank.
Navigeer naar het tabblad Toetsen en klik vervolgens op de optie Vragen naast de zoekbalk (afbeelding 1). Klik op een vraag of vraaggroep (afbeelding 2). Je kan nu op twee manieren de P-waarde van een toetsvraag inzien.- Klik op de drie puntjes naast de vraagtitel (afbeelding 3). Klik vervolgens op Informatie (afbeelding 4). Je ziet nu de algemene informatie van dit vraagitem, inclusief de P-waardes (mits dit vraagitem minstens één keer is afgenomen) (afbeelding 5). De P-waarde is gebaseerd op hoe vaak deze toetsvraag is afgenomen.
- Of klik op de vraag zelf (afbeelding 6). Je ziet nu een pop-up scherm. Klik op het tabblad Statistieken (afbeelding 7). Hier vind je ook de informatie over de P-waarde (afbeelding 8). Je ziet:
- het aantal afnames waar de P-waarde op gebaseerd is;
- het afname type;
- de gemiddelde P-waarde.
- Via een afgenomen toets.
Om de P-waardes van een bepaalde toets te bekijken, klik je op het tabblad Afgenomen en vervolgens op een toets waarvan je de P-waardes wilt inzien (afbeelding 9). In het nakijkoverzicht zie je het tabblad Toetsvragen beheren (afbeelding 10). Klik hier op of op het pijltje rechts (afbeelding 11). Je kan nu voor elke vraag de P-waarde zien (afbeelding 12). Onderaan dit overzicht vind je het gecombineerde gemiddelde van de P-waarde van alle toetsvragen (afbeelding 13).
Bij een hoge P-waarde
Als het systeem een waarschuwing geeft bij een te hoge P-waarde kunnen de volgende oorzaken ten grondslag liggen aan deze hoge P-waarde, in willekeurige volgorde:
- De lesstof is heel goed behandeld en/of geoefend;
- De getoetste lesstof is heel makkelijk te onthouden;
- De vraag is bekend bij de studenten;
- Het is letterlijk uit het lesboek overgenomen;
- De vraag is te beantwoorden met gezond verstand (zonder de lesstof te hebben geleerd);
- Er is een constructiefout in de vraag/toets (antwoord is terug te vinden in de vraagstelling, de mogelijke antwoorden of elders in de toets).
Bij een lage P-waarde
Als het systeem een waarschuwing geeft bij een te lage P-waarde kunnen de volgende oorzaken ten grondslag liggen aan deze lage P-waarde, in willekeurige volgorde:
- Slecht geleerd door de studenten;
- De lesstof is lastig;
- Er is te weinig aandacht besteed aan desbetreffende lesstof door de docent;
- Er worden te hoge verwachtingen geuit in het antwoordmodel;
- Het niveau van de vraagstelling is te hoog gegrepen voor de studenten;
- Het was onduidelijk voor de studenten dat ze deze vraag konden verwachten;
- Het antwoordmodel is incorrect of onduidelijk;
- Bij een meerkeuzevraag is het mogelijk foutieve alternatieven uit te leggen als juist.
Bij teveel vragen met een te hoge of te lage P-waarde neemt de kwaliteit van de toets af. Het is ons advies om vraagitems met een te hoge of te lage P-waarde kritisch te bekijken en te oordelen wat de oorzaak is van deze hoge/lage score en eventueel het vraagitem aanpassen voor een volgend gebruik.
LET OP: Als je een vraagitem aanpast dan krijgt het een nieuw uniek ID en de P-waardes zullen opnieuw moeten worden berekend, dit kan pas wanneer het vernieuwde vraagitem op zijn minst één keer is afgenomen.