Bronnen/bijlagen toevoegen – geluidsfragmenten en video’s

Bij iedere vraag en vraaggroep krijg je de mogelijkheid om bronnen/bijlagen toe te voegen. In dit artikel lees je hoe je geluidsfragmenten en video’s kan toevoegen.

Je kunt verschillende bronnen/bijlagen toevoegen aan een vraag of vraaggroep:

1. Afbeelding
  2. Pdf-bestand
  3. Geluidsfragment
  4. Video

Hieronder gaan wij dieper in op het brontype geluidsfragment en video. Voor meer informatie over het brontype afbeelding en pdf-bestand, klik hier. Voor meer informatie over het opstellen van een vraag of vraaggroep zie de volgende kennisbank artikelen: vraag en vraaggroep.

Geluidsfragment

Als je lesgeeft in moderne vreemde talen, dan moet je geregeld luistertoetsen afnemen bij jouw studenten. Dit kan ook digitaal binnen Test-Correct, je kunt namelijk met gemak geluidsbestanden vanaf je device uploaden en toevoegen als bijlage.

Stappenplan geluidsfragment toevoegen als bijlage:

Je klikt op de knop Bijlage toevoegen (afbeelding 1) en dan op Upload (afbeelding 2). Er verschijnt een pop-up van jouw OS (iOS, Windows of Linux). Hier kun je bladeren door de bestanden op jouw eigen device. Zodra je het geluidsfragment gevonden hebt klik je eenmaal op de bestandsnaam en klik je op de knop Openen of dubbelklik je op het geluidsfragment. Het geluidsfragment is toegevoegd als je ziet dat er een regel is toegevoegd (afbeelding 3).

Als je op het menu-icoon (menudots) naast het geluidsfragment klikt komen er verschillende instellingen tevoorschijn (afbeelding 4).

• Eenmalig afspelen: als je deze functie aan hebt staan dan kan de student het geluidsbestand slechts eenmaal afspelen. Als je de functie uit hebt staan dan stel je de student in de gelegenheid om het geluidsbestand meerdere malen af te laten spelen.
  • Pauzeerbaar: als je deze functie aan hebt staan dan stel je de student in de gelegenheid om op ieder ogenblik het geluidsbestand te pauzeren. Als je deze functie uit hebt staan dan dwing je de student het hele bestand af te spelen op het moment dat hij/zij op de play-knop klikt.
  • Antwoordtijd: hier zie je 250 seconden staan. Als je dit veld zo laat dan hebben jouw studenten geen tijdsbeperking bij het beantwoorden van de vraag na het beluisteren van dit geluidsbestand. Als je er echter voor kiest om een getal te plaatsen, dan zal er een teller aflopen op het moment dat het geluidsfragment is gestopt met afspelen. De teller begint bij het opgegeven aantal seconden. Zodra de teller de 0 heeft bereikt, dan sluit het systeem de vraag af. De student kan nu geen antwoord meer geven of zijn/haar antwoord aanpassen.
  • Verwijderen: hiermee kan je het geluidsfragment verwijderen.

Het MP3 bestandstype wordt als geluidsbestand ondersteund door Test-Correct. Overige bestandstypes moeten eerst geconverteerd worden naar MP3 .

Let op: zorg er voor dat jouw studenten beschikken over een koptelefoon bij het afnemen van de toets als je gebruikt maakt van geluidsfragmenten in de bijlagen.

Klik op het Voorbeeld (oog-icoontje-3) om te zien hoe deze bijlage eruit ziet voor de student en wat de student met het geluidsfragment kan doen:

• Het geluidsfragment is toegevoegd als bijlage welke open geklikt moet worden (afbeelding 5).
  • Door één keer op het geluidsfragment te klikken opent het fragment als een pop-up (afbeelding 6).
  • Je kan het bestand ook verslepen door op de vier pijltjes te klikken (afbeelding 7).
  • Het bestand blijft open staan als de student het antwoord typt (afbeelding 8).
  • Klik op het kruis rechtsboven bij het fragment om deze weer te sluiten (afbeelding 9).

Terug naar boven

Video

Als je als bron een video wenst te gebruiken dan kan dat.

Let op: als het om een video gaat waar ook geluid te horen is, zorg er dan voor dat jouw studenten beschikken over een koptelefoon.

Stappenplan video toevoegen als bijlage:

Je klikt op de knop Bijlage toevoegen (afbeelding 1) en vervolgens op Video URL (afbeelding 2). Je wordt gevraagd een URL (internetadres) op te geven. Wil je een videofragment van jouw computer/device gebruiken in jouw toets? Dat kan! Je plaatst jouw video op YouTube of Vimeo en kopieert vervolgens de URL als bron.  Je kopieert de URL vanuit jouw browser en plakt deze in dit tekstveld en klikt op de groene vink (afbeelding 3). De video is toegevoegd als je ziet dat er een regel is toegevoegd (afbeelding 4).

De volgende bestandstypen worden als video ondersteund door Test-Correct:

• YouTube
  • Vimeo

Klik op het Voorbeeld (oog-icoontje-3) om te zien hoe deze bijlage eruit ziet voor de student en wat de student met de video kan doen:

• De video is toegevoegd als bijlage welke open geklikt moet worden (afbeelding 5).
  • Door één keer op de video te klikken opent het fragment als een pop-up (afbeelding 6).
  • Je kan de grote van het pdf-bestand aanpassen door met je muis in de hoek van het bestand te klikken en deze dan te verkleinen/vergroten (afbeelding 6).
  • Je kan het bestand ook verslepen door op de vier pijltjes te klikken (afbeelding 7).
  • Het bestand blijft open staan als de student het antwoord typt (afbeelding 8).
  • Klik op het kruis rechtsboven bij het fragment om deze weer te sluiten (afbeelding 9).

Opmerking: Wij zijn ons ervan bewust dat docenten vaak gebruik maken van auteursrechtelijk beschermd materiaal en dat deze niet zomaar op open kanalen als Vimeo en YouTube geplaatst mogen worden. Op dit moment zijn we hard bezig met het zoeken naar een oplossing om auteursrechtelijk beschermd materiaal binnen Test-Correct te kunnen gebruiken. Voor nu raden wij je aan alternatieven te zoeken op auteursrechtelijk beschermd materiaal die reeds op YouTube of Vimeo te vinden zijn.