Direct aan de slag met een toets uit de Nationale toetsenbank.

Test-Correct heeft alvast een aantal toetsen voor je klaargezet in de Nationale Toetsenbank. Je kan hier direct mee aan de slag, voor bijvoorbeeld een examentraining met jouw klas.

In de Nationale Toetsenbank vind je toetsen terug die Test-Correct al voor je heeft klaargezet. Dit zijn voor alle vakken alle centraal examens van de afgelopen zeven jaar en voor enkele vakken ook Leerdoeltoetsen voor verschillende jaren en niveaus. Deze toetsen kun je direct inplannen en afnemen als opdracht, zonder hier zelf iets aan te hoeven aanpassen. Het inplannen, afnemen en bespreken van een centraal examen kan je goed gebruiken als examentraining.

In dit artikel leggen we uit:

  1. Hoe je een toets uit de Nationale toetsenbank kan inplannen;
  2. Hoe je een toets uit de Nationale toetsenbank kan afnemen;
  3. Hoe je een toets uit de Nationale toetsenbank bespreekt, als examentraining. 

 

Stappenplan examentraining starten met jouw klas:

 

Een toets uit de Nationale Toetsenbank inplannen

Volg de volgende stappen om een toets uit de Nationale Toetsenbank in te plannen:

  1. Log in op jouw account via de portal.
  2. Navigeer naar Toetsen (afbeelding 1) > Toetsenbank (afbeelding 2) > Nationaal (afbeelding 3).
  3. Klik op de toets die je wilt bekijken om te besluiten of je deze wilt afnemen (afbeelding 4).
  4. Klik op het oogje (oog-icoontje-3) om een voorbeeld van de toetsvragen in te zien (afbeelding 5).
  5. Het voorbeeld van de toets wordt geopend in een nieuw tabblad in je internetbrowser. Navigeer terug naar het tabblad waar je het overzicht van je toets ziet.
  6. Selecteer Inplannen om de toets in te plannen (afbeelding 6).
  7. Er wordt een nieuw pop-up scherm geopend (afbeelding 7) vul hier de volgende gegevens in:
    • Naam toets of opdracht: dit is de naam van het centraal examen die je hebt geselecteerd;
    • Datum: Vul de datum in wanneer je de toets wilt afnemen. De nationale toetsen worden als opdracht ingepland, dit betekent dat je de opdracht eventueel ook voor meerdere dagen kan opzetten en deze ook als huiswerkopdracht kan meegeven aan jouw studenten;
    • Periode: vul hier het studiejaar in;
    • Weging: vul hier in hoeveel de opdracht meeweegt;
    • Klas: Selecteer de juiste klas of klassen, voor wie je de toets wilt inplannen;
    • Surveillanten: Geef aan welke docent(en) de opdracht moet(en) surveilleren;
    • Browsertoetsen toestaan: deze optie staat automatisch aan bij het maken van opdrachten. Dit betekent dat studenten de toets kunnen maken zonder de beveiligde studenten app;
    • Leerlingen informeren: deze optie kun je aan of uit zetten. Als je deze optie aanzet, zullen studenten een mail ontvangen dat er een opdracht voor hen klaarstaat;
    • Test-direct toestaan: als je deze optie aanzet kunnen studenten inloggen met een Test-direct account d.m.v. een toetscode;
    • Spellingscontrole toestaan voor studenten: als je deze optie aanzet, kunnen de studenten gebruik maken van spellingscontrole;
    • Notities voor de surveillant: hier kan je aantekeningen achterlaten voor de surveillant als studenten bijvoorbeeld een rekenmachine mogen gebruiken;
    • Selecteer Inplannen (afbeelding 8).
8.   Er verschijnt een melding rechtsboven in beeld dat de opdracht is ingepland (afbeelding 9).

 

Let op: Wil je slechts een deel van een centraal examen afnemen of wil je dat je studenten oefenen in de beveiligde app, creëer dan een nieuwe toets en voeg bestaande vragen toe. Lees verder hoe dit moet op ons kennisbankartikel over Bestaande vragen toevoegen.  

 

Terug naar boven.

Een toets uit de Nationale toetsenbank afnemen

  1. Navigeer naar Ingepland (afbeelding 10) > Lopende opdrachten (zie afbeelding 11).
  2. Zoek de door jou ingeplande toets op en open deze middels het foldericoon aan de rechterkant (afbeelding 12).
  3. Het surveilleren en nakijken van de toets gaat op de gebruikelijke wijze.
    Wil je hier meer over weten, kijk dan naar ons kennisbankartikel over surveilleren en nakijken.

Terug naar boven

Een examen bespreken in jouw klas als examentraining

  1. Als je op het foldericoon hebt geklikt van de lopende opdracht (afbeelding 12). Dan kom je terecht in het overzicht van het Surveilleren van Opdracht (afbeelding 13).
  2. Nadat de leerlingen het examen gemaakt hebben dien je deze in te nemen. Dit doe je door op de knop Innemen te klikken (afbeelding 13).
  3. Na inname komt het examen te staan onder tegel Mijn afgenomen toetsen onder menu Klik op het examen en kies boven Toetsinformatie voor CO-Learning.

Met CO-Learning kun je tijdens een klassikale bespreking de leerlingen elkaars antwoorden laten nakijken. Als docent toon je het antwoordmodel dat hoort bij een vraag. Ieder gegeven antwoord wordt door twee leerlingen beoordeeld. Geven leerlingen dezelfde score aan een antwoord? Dan is dit vrijwel altijd hetzelfde als de score van de docent en hoef je open vragen naderhand niet meer na te kijken. Omdat ook de gesloten vragen automatisch nagekeken worden rollen de resultaten vrijwel direct uit het examen!

Lees hier meer over CO-Learning binnen Test-Correct.

 

Hebben jouw studenten geen studentaccount? Dan kunnen ze inloggen via Test-Direct
Studenten die een toets via Test-Direct hebben gemaakt kunnen deelnemen aan de CO-Learning sessie door in te loggen via Test-Direct met dezelfde naam en toetscode als waarmee zij het examen eerder al hebben gemaakt.

Zijn ze deze vergeten, of hebben ze een spelfout gemaakt? Als docent zie je binnen de toets de exacte naam waaronder ze het examen hebben gemaakt.

Let op: Een opdracht/examen welke via Test-Direct door een leerling afgenomen wordt moet nadat de leerling gestart is ineens afgerond worden. Het is niet mogelijk deze op een later moment te heropenen. Een opdracht/examen welke door een leerling gemaakt wordt met een Test-Correct account kan op dezelfde wijze heropend worden als een reguliere toets, zelfs wanneer de opdracht/het examen voor meerdere dagen geopend wordt.


Terug naar boven