Toets bespreken met CO-Learning – Open vragen

Dit is waarschijnlijk het meest interessante onderdeel voor jou. De methodiek waar Test-Correct voor gemaakt is draait allemaal om het bespreken van de toets aan de hand van CO-Learning (peer review). Test-Correct is hier uniek in!

Voor meer uitleg over de CO-Learning module gebruiken bij alle vragen, klik hier;

Voor uitleg over de CO-Learning vanuit de student kant, klik hier.

 

Stappenplan toets bespreken met CO-Learning 

 

CO-Learning opstarten

Je hebt al eerder een toets afgenomen en je wilt deze nu bespreken met de klas. Je logt in en kiest in het menu de tegel Afgenomen (afbeelding 1). In het eerste tabblad onder de tegel Afgenomen staat: Mijn afgenomen toetsen. In dit tabblad krijg je een overzicht te zien van alle toetsen die zijn afgenomen, maar nog niet zijn besproken. In het tweede tabblad onder de tegel Afgenomen staat: Nakijken & Normeren. In dit tabblad krijg je een overzicht te zien van alle toetsen die besproken zijn, maar nog niet nagekeken en alle toetsen welke je hebt nagekeken, maar nog niet hebt genormeerd. Voor meer informatie over het nakijken, klik hier.

Let op: Je kan de CO-Learning alleen starten vanuit het eerste tabblad: Mijn afgenomen toetsen.

Ben je al begonnen met nakijken, maar wil je de toets alsnog bespreken in de klas? Dat kan! Je moet de toets dan wel eerst terugzetten naar het eerste tabblad: Mijn afgenomen toetsen. Dit doe je door op de drie-puntjes () te klikken naast de toets die je wilt terugzetten en vervolgens te klikken op Terug naar afgenomen (afbeelding 2). De toets komt dan weer terug te staan in het eerste tabblad: Mijn afgenomen toetsen.

 

In het eerste tabblad: Mijn afgenomen toetsen (afbeelding 3) open je de toets die je wilt bespreken door op de titel van de toets te klikken. Als je dezelfde toets bij meerdere klassen hebt afgenomen, zorg er dan voor dat je de toets van de juiste klas open klikt. De klas staat onder de titel van de toets. Je kan de toets ook openen door op de drie-puntjes () te klikken naast de titel van de toets en dan te klikken op CO-Learning (afbeelding 4). Je krijgt nu een nieuw scherm te zien met de belangrijkste informatie over de afgenomen toets (afbeelding 5).

De volgende informatie is te zien op dit scherm:

  • Terug: deze knop brengt je naar het vorige overzichtsscherm, het eerste tabblad: Mijn afgenomen toetsen.
  • CO-Learning: als je op deze knop klikt begint het bespreken.
  • Meteen naar nakijken: deze knop brengt je naar het tweede tabblad, Nakijken en normeren, waar de toets dan komt te staan.
  • Inhaal-toets plannen: als je hierop klikt dan kun je inhalers en/of herkansers de mogelijkheid bieden om deze toets te maken.
    • Let op:inhalers kunnen niet meedoen aan het bespreken, ook als ze dezelfde toets hebben gemaakt.
  • De student toetscode: als studenten niet konden inloggen met hun eigen account bij afname van de toets en daardoor de toets hebben gemaakt aan de hand van Test-Direct, kunnen deze studenten opnieuw inloggen met dezelfde toetscode en exact dezelfde naam als welke zij hebben gebruikt voor het maken van de toets.
  • De toetsinformatie: hier staat de belangrijkste toetsinformatie, zoals bijvoorbeeld de weging, welke klassen de toets hebben gemaakt en wanneer de toets is afgenomen.
  • Studenten: hier zie je alle studenten die de toets gemaakt hebben. Als studenten zijn ingelogd in deze toets, dan kleurt hun label groen. Deze studenten wachten op het moment dat de klas de toets gaat bespreken. Als de studenten nog niet zijn ingelogd in de toets dan blijft hun label grijs. Voor meer informatie over hoe studenten kunnen inloggen in de toets, klik hier.

 

Om de CO-Learning te starten klik je op de knop CO-Learning. Als niet alle studenten aanwezig zijn op het moment dat je op de knop CO-Learning drukt dan zal het systeem een waarschuwing geven (afbeelding 6). Klik op Annuleer als je wilt wachten tot alle studenten zijn ingelogd. Klik op Ja om het bespreken te starten.

 

Opmerking: het is voor een student altijd mogelijk om later aan te haken tijdens het bespreken. Wel is het zo dat elke afwezige student bij iedere vraag die in zijn/haar afwezigheid is besproken twee antwoorden niet heeft kunnen beoordelen, hierdoor stijgt de hoeveelheid nakijkwerk voor de docent.

 

CO-Learning beginnen

Je klikt op de knop CO-Learning en je krijgt nu de vraag of je Alle vragen of alleen de Open vragen wilt bespreken (afbeelding 7). Gesloten vragen worden door het systeem nagekeken, dus als je tijd wilt besparen tijdens het bespreken kies je voor Open vragen. Dit artikel gaat verder met de uitleg van de CO-Learning aan de hand van de Open vragen. Wil je Alle vragen bespreken aan de hand van CO-Learning? Klik dan hier om te lezen hoe dit in z’n werk gaat.

Je krijgt onder de keuze voor de CO-Learning methode, de optie om Inline feedback aan te zetten voor studenten. Lees hier verder hoe dat in zijn werk gaat. 

 

Klik op Starten onder aan de tegel Open vragen (afbeelding 7). Je bent nu de toets aan het bespreken middels de CO-Learning. Zorg ervoor dat jouw scherm voor de hele klas te zien is (via beamer, digibord of smartboard).

 

Op het schoolbord is het volgende te zien (afbeelding 8):

  • In de blauwe balk:
    • De titel van de toets;
    • De terug knop: je komt terug bij het overzicht van de afgenomen toets (afbeelding 5);
    • Afronden: deze knop kleurt groen als je aan het eind bent gekomen van het bespreken van de toets en alle openvragen hebt besproken. Je stopt hiermee het bespreken en plaatst de toets in het tabblad Nakijken & Normeren.
  • In het middenvak:
    • De Vraag: deze kan je ook inklappen doormiddel van het pijltje aan de rechterkant;
    • Het Antwoordmodel: hier staat het antwoord zoals je hebt ingevuld in je antwoordmodel tijdens het construeren van je toets. Het antwoord uit het antwoordmodel heeft een blauwe lijn voor het woord Antwoordmodel. Deze kan je uitklappen aan de hand van het pijltje aan de rechterkant (afbeelding 9).
  • In de linker kolom (afbeelding 10):
    • De lijst met de namen van de aanwezige studenten, met daarnaast:
    • Klokje:
      • Grijs: nog twee antwoorden te beoordelen;
      • Oranje: nog één antwoord te beoordelen;
      • Groen vinkje: de student is klaar met deze vraag en wacht op de volgende vraag.
    • Smiley (deze laat zie hoe goed de student beoordeelt ten opzichte van zijn/haar medestudenten):
      • Blij: de student boordeelt bovengemiddeld goed;
      • Neutraal: de student beoordeelt gemiddeld;
      • Verdrietig: de student beoordeelt slecht.
    • Toon op smartboard: als je op het computer-icoontje klikt dan verschijnt het antwoord wat de student moet beoordelen op het schoolbord, met een gele lijn ervoor (afbeelding 11). Het antwoord met een blauwe lijn ervoor is dus afkomstig uit het antwoordmodel en het antwoord met een gele lijn ervoor is afkomstig van een student. Je kunt beide antwoorden tegelijkertijd op het schoolbord openklikken, door middel van de uitklappijltjes (afbeelding 12).

Klik nogmaals op het computer-icoontje van dezelfde student om het antwoord weer te verbergen (afbeelding 13).

    • Vorige: je gaat terug naar de vorige vraag. Studenten krijgen vervolgens dezelfde antwoorden te zien.
    • Volgende (afbeelding 14): je sluit deze vraag af en gaat naar de volgende vraag. Studenten krijgen vervolgens nieuwe antwoorden te zien om te beoordelen.
      • De knop Volgende zal grijs kleuren en niet werken op het moment dat je bij de laatste vraag bent beland. In dat geval kun je enkel nog de toets afronden, door op de knop Afronden te klikken (afbeelding 15). De toets wordt automatisch in het tabblad Nakijken & Normeren geplaatst. Klik op het tabblad Nakijken & Normeren om de toets terug te vinden (afbeelding 16). Voor meer informatie over het nakijken van de toets, klik hier