Resultaten exporteren en het omzetten van een csv-bestand

We nemen je mee hoe je de resultaten geëxporteerd krijgt en wat je vervolgens met het gedownloade bestand moet doen, om er mee te kunnen werken in Excel.

Om een export te kunnen maken van de resultaten is het van belang dat je de toets helemaal hebt nagekeken en afgerond. Hierbij kan je natuurlijk de CO-Learning gebruiken, maar het staat je ook vrij om direct zelf na te kijken. Het is wel nodig dat alle antwoorden een score hebben gekregen.

Stappenplan resultaten exporteren en omzetten naar Excel

Om resultaten te kunnen exporteren is het van belang dat je een toets hebt nagekeken. Op deze manier hebben alle vragen en antwoorden een beoordeling gekregen. Zoek vervolgens je nagekeken toets op onder tabblad Afgenomen of tabblad Resultaten (afbeelding 1). Als je de toets hebt gevonden waarvan je de resultaten wilt exporteren, dan klik je op de tegel van de toets of op het icoontje van een map achter deze toets (afbeelding 2). Hierdoor open je het scherm waarin je alle informatie en resultaten in kunt zien van deze toets.

In het scherm waar je je nu bevindt, zie je informatie rondom de resultaten. Aan de rechterzijde van het scherm vind je een cluster van knoppen. Klik hier op de knop van een pagina met een cijfer 9 erin (afbeelding 3). Hiermee exporteer je een cijferlijst in een .csv formaat. Open nu het toetsscore.csv bestand (afbeelding 4). Afhankelijk van het besturingssysteem dat je gebruikt zul je hier eventueel extra stappen moeten ondernemen om te kunnen werken met het bestand.

Gebruikers die werken op een Apple MacBook kunnen het bestand openen, waarna de software het bestand automatisch omzet naar een werkbaar Excel bestand. Gebruikers op een Windows computer zullen nog handmatig extra stappen moeten ondernemen om met het bestand te kunnen werken.

Werken met een .csv bestand op een Windows computer

Wanneer je het toetsscore.csv bestand (afbeelding 4) geopend hebt, krijg je een overzicht te zien met veel komma's en aanhalingstekens. Om dit om te zetten naar een werkbaar Excel bestand voer je de volgende stappen uit:

1. Selecteer je kolom A (afbeelding 5)
  2. Navigeer in Excel naar tabblad Gegevens (afbeelding 6)
  3. Klik op de knop Tekst naar kolommen (afbeelding 7) om de Wizard op te roepen waarmee je in kunt stellen hoe Excel de gegevens voor je gaat omzetten naar informatie in losse cellen.
  4. Kies in het scherm voor Gescheiden (afbeelding 8)
  5. Klik op Volgende (afbeelding 9).
  6. Selecteer Komma (afbeelding 10)
  7. Klik op Voltooien (afbeelding 11).

De onderstaande stappen zijn alleen nodig op Windows computers. Dit heeft te maken met hoe het systeem bepaalde items omzet naar gegevens in cellen. Volg de onderstaande stappen om de kolomkoppen kloppend te maken met de inhoud eronder.

Op dit moment kloppen de kolomkoppen nog niet met de inhoud die je eronder vind en staan de cijfers nog met een punt genoteerd. De Nederlandse versie van Excel kan hier niet als cijfers mee werken. Om dit te verhelpen voer je de volgende stappen uit:

1. Klik met je rechtermuisknop op cel B1 (afbeelding 12)
  2. Kies vervolgens voor de optie Invoegen (afbeelding 13)
  3. Kies in het menu dat verschijnt voor Cellen naar rechts verplaatsen (afbeelding 14)
  4. Klik op OK
  5. Selecteer vervolgens kolom C door op de C te klikken (afbeelding 15)
  6. Navigeer naar het tabblad Start (afbeelding 16)
  7. Zoek de groep Bewerken op
  8. Klik in deze groep op Zoeken en selecteren
  9. Kies voor de optie Vervangen... (afbeelding 17)
  10. Vul bij Zoeken naar een punt (.) in
  11. Vul bij Vervangen door een komma (,)
  12. Klik op Alles zoeken (afbeelding 18)
  13. Controleer kort of de cellen die vervangen gaan worden zich alleen in kolom C bevinden. Wanneer je akkoord bent met alle opties die in de lijst voorkomen klik je op Alles vervangen (afbeelding 19).
  14. Klik je op Ok (afbeelding 20)
  15. Klik op Sluiten (afbeelding 21).

Je bestand is nu klaar voor gebruik om cijfers over te zetten of om formules te gebruiken t.b.v. analyse van je toets.