Schrijfopdracht

Bij een schrijfopdracht heb je een aantal specifieke instellingen om op te letten. Hieronder lees je er alles over.

Voor algemene uitleg over vraagitem creëren, klik hier.

Voor algemene uitleg over toets construeren, klik hier. 

 

Voor de schrijfopdracht kies je voor de 'Schrijf op vraag'. Dit vraagtype is een open vraag. Bij dit vraagtype wordt de student vrijgelaten in het opschrijven van zijn of haar antwoord.

Stappenplan Schrijf op vraag maken

Het tabblad Vraagstelling:

Klik op Vraag toevoegen (afbeelding 1) > Nieuwe creëren (afbeelding 2) > Schrijf op (afbeelding 3). Bij de vraagstelling moet je jouw schrijfopdracht formuleren (afbeelding 4).

Het tabblad Antwoordmodel:

Geef hier het antwoord op dat als antwoordmodel moet dienen. Het is handig is als je duidelijk aangeeft hoeveel punten waarvoor te verdienen zijn door de student (afbeelding 5). Vergeet niet het maximaal aantal punten gelijk te zetten aan het aantal punten dat je toekent in het antwoordmodel (afbeelding 6).

Het tabblad Afname instellingen

Er zijn drie antwoordopties voor de student die je als docent aan en uit kunt zetten die relevant zijn bij een schrijfopdracht (afbeelding 7):

  1. Maximaal aantal woorden: hiermee kunnen de studenten niet meer dan het gekozen aantal woorden schrijven. Als je deze optie aanklikt staat het maximaal aantal woorden standaard op 50. Dit aantal kan je zelf aanpassen naar het aantal woorden dat jij geschikt vindt voor je vraag. Leerlingen kunnen na het maximaal aantal woorden nog wel doortypen maar en zullen geen spaties meer geplaatst kunnen worden tussen de woorden. 
  2. Spellingscontrole beschikbaar: als je deze optie inschakelt dan kunnen alle studenten die deze opdracht maken bij het typen van hun antwoord gebruik maken van spellingscontrole. Het is hierin van belang dat je ook de taal instelt op vraagniveau waarin de leerling antwoord geeft. Dit doe je naast het instellen van het aantal punten (afbeelding 6). 
    Bij klantscholen worden hulpmiddelen ook op leerlingniveau ingesteld. Wanneer alleen specifieke leerlingen recht hebben op spellingscontrole kan je dit met jouw projectleider bespreken. 
  3. Tekst opmaak opties: hiermee hebben de studenten de mogelijkheid om de opmaak van hun antwoord aan te passen. 
    1. Een optie die je kan instellen nadat je hebt gekozen voor Tekst opmaak opties (afbeelding 8) is de mogelijkheid om Marges opnemen aan te zetten (afbeelding 9). Hiermee versmal je het typvenster voor de leerling waardoor ze het gevoel krijgen in Word te werken (afbeelding 10). De echte A4 kaders zijn niet aanwezig. Techniek doet onderzoek om dit later te implementeren. 

De antwoordopties vanuit de student

Klik op het oogje om het voorbeeld van je opgestelde vraag te zien (afbeelding 11). Je ziet nu hoe de schrijfopdracht eruit ziet voor de leerling (afbeelding 12). Je hebt de volgende antwoordopties:

  • Tekst opmaakopties ingeschakeld (afbeelding 13): De student krijgt de volgende mogelijkheden:
    • De tekst vet of cursief maken;
    • De tekst onderlijnen of doorhalen;
    • Schrijven met een subscript of een superscript;
    • Een ongenummerde of genummerde lijst toevoegen;
    • Een blokcitaat of een tabel invoegen;
    • Het lettertype en de lettergrootte aanpassen;
    • De tekst achtergrondkleur of de tekstkleur zelf aanpassen;
    • Verschillende koppen toevoegen;
    • Het format verwijderen.
  • Maximaal aantal woorden ingeschakeld (afbeelding 14): de student ziet hoeveel woorden hij of zij heeft getypt en hoeveel het maximaal aantal woorden is wat hij of zij kan typen.
  • Spellingscontrole beschikbaar (afbeelding 15): de student heeft inzicht als er een woord fout wordt getypt. Er is dan een rode lijn zichtbaar onder het woord en rechts onderin wordt weergegeven hoeveel woorden er fout zijn geschreven. Als je op het woord klikt wordt er een beter alternatief gegeven (afbeelding 16).