Je hebt een toets in jouw toetsenbank klaar staan en wil je deze afnemen in jouw klas. Om dat te doen moet je de toets eerst inplannen.
Stappenplan inplannen van toetsen:
Er zijn twee manieren om een toets in te plannen. Beide manieren starten door naar jouw toetsenbank te gaan, je klikt hiervoor op Toetsen (afbeelding 1). Vervolgens heb je twee mogelijkheden:
- Kies de toets uit die je wilt afnemen. Klik op de drie puntjes aan de rechterkant, naast de desbetreffende toets. Het menu schuift uit naar beneden en je hebt de keuze uit een aantal acties. Kies de actie Inplannen (afbeelding 2).
- Je opent de gewenste toets door op de titel van de desbetreffende toets te klikken (afbeelding 3). Vervolgens zie je rechtsboven de knop Inplannen (afbeelding 4).
Je krijgt nu de pop-up Toets inplannen te zien (afbeelding 5). Hieronder lees je de uitleg van de onderdelen bij de pop-up Toets inplannen:
- Naam toets of opdracht: hier vind je de naam van je toets terug. Deze kan je niet meer aanpassen in deze pop-up. Wil je de naam toch veranderen, klik dan op Annuleren en pas de instellingen van de toets aan door op de knop Instellingen () te klikken.
- Datum: je kiest hier de dag uit waarop je van plan bent de toets af te nemen. Het is alleen op de aangegeven datum dat de surveillant en de student de mogelijkheid krijgen om de toets te starten.
- Periode: je kunt hier kiezen voor de rapportperiode waarvoor de toets bedoeld is. Standaard kiest het systeem de rapportperiode waar de gekozen datum in valt. Je mag daar van afwijken (bijvoorbeeld wanneer je een achterstand hebt op jouw collega’s, maar wel is besloten de toetsen in dezelfde periode te laten gelden).
- Weging: hoe zwaar de toets moet meetellen op het rapport kun je hier aangeven. Dit is handig voor de analyses van de student. Opmerkingen:
- Als je een oefentoets afneemt, dan is de weging altijd 0;
- Bij een formatieve toets mag de weging op 0 staan;
- Bij een summatieve toets moet de weging minimaal 1 zijn.
- Klassen: je kunt hier aangeven voor welke klas(sen) de toets bedoeld is/zijn. Je kunt enkel klassen uitkiezen die corresponderen met het leerjaar en het niveau van de toets (bijvoorbeeld je kunt geen 2 havo toets inplannen voor een 4 mavo klas).
- Surveillanten: standaard staat hier jouw naam al ingevuld. Je hebt de keuze meerdere surveillanten toe te wijzen en te verwijderen (ook jezelf). Als vakdocent hoef je dus niet perse bij de afname van de toets aanwezig te zijn. Dit kan handig zijn in een proefwerkweek of wanneer je ziek thuis zit, maar wel weet welke collega de toets voor jou gaat afnemen. Je kunt kiezen uit alle collega’s die binnen Test-Correct zijn aangemeld.
- Let op: het is de surveillant die het recht krijgt om de geplande toets te starten, gegevens te wijzigen of de toets in zijn geheel te annuleren. Wil je als vakdocent deze rechten niet verliezen maar wil je wel iemand anders inzetten als surveillant, voeg deze dan toe maar laat jouw naam staan. Je kunt meerdere docenten als surveillant toevoegen.
- Browsertoetsen toestaan: als browsertoetsen aanstaat, dan kan de student de toets maken zonder de beveiligde studenten app. In de browser kunnen wij het gebruik van andere apps niet blokkeren. Lees hier meer over browsertoetsen.
- Test-Direct toestaan: de student kan inloggen met een Test-Direct account (en de toetscode) om de toets te maken, beoordelen, in te zien, en het cijfer te bekijken. Lees hier meer over toetsen met Test-Direct.
- Leerlingen informeren: als je dit aanklikt worden leerlingen geïnformeerd via de mail over deze toetsafname. In deze e-mail wordt de student op de hoogte gesteld van de datum, het vak en titel van de geplande toets.
- Notities voor surveillant: hier kun je mededelingen achter laten voor de surveillant. Voorbeelden zijn: hoeveel tijd de studenten krijgen, of ze een rekenmachine of BINAS bij de toets mogen gebruiken of op welke student extra gelet moet worden.
- Inplannen: als je op deze knop klikt, dan zal het systeem de toets plannen die je boven deze knop hebt ingevuld.
- Annuleren: als je op deze knop klikt ga je terug naar jouw vorige pagina en is er geen toets ingepland.
Belangrijk: Als je een toets gaat inplannen, dan zal het systeem een kopie maken van de gekozen toets in jouw toetsenbank. Wijzigingen in de toets (in de toetsenbank) nadat je deze hebt ingepland zullen NIET doorgevoerd worden bij de ingeplande toets. Wil je dus een geplande toets wijzigen, verwijder deze dan eerst uit de ingeplande toetsen (dat kan alleen een surveillant doen). Plan hem vervolgens opnieuw in nadat je de wijzigingen hebt doorgevoerd.
Een ingeplande toets openen of afnemen
Je kunt jouw ingeplande toets terugvinden in het menu Ingepland en dan Mijn ingeplande toetsen. Je krijgt een overzicht van alle geplande toetsen waarvan jij de surveillant bent (afbeelding 6). Klik op Start meerdere om meerdere geplande toetsen tegelijkertijd te laten starten. Als je een enkele toets wilt starten, klik je op de titel van een toets (afbeelding 7), dan kom je in het overzicht van de geplande toets (afbeelding 8).
Hier kun je studenten en surveillanten toevoegen of verwijderen voor een specifieke toets, de instellingen van een toets wijzigen of de toets-afname starten. Lees hier meer informatie over geplande toets-instellingen.
Als je op de knop Toets instellingen (afbeelding 9) klikt, dan kun je de toets instellingen wijzigen voor de toetsafname (afbeelding 10).