Geplande toets-instellingen

Nadat je een toets hebt ingepland kun je de instellingen, de betrokken surveillanten en studenten wijzigen.

Eerst moet je jouw toets inplannen, lees meer over jouw toets inplannen in het kennisbankartikel: Inplannen van toetsen.

Stappenplan geplande toets-instellingen wijzigen:

Nadat je een toets hebt ingepland ga je naar het menu Ingepland (afbeelding 1) en dan naar de tegel Mijn ingeplande toetsen (afbeelding 2). Je opent de toets die staat ingepland. Dit doe je door op het map-icoon te klikken naast de toets (afbeelding 3).

Bovenin zie je de algemene toets-informatie (afbeelding 4): Vak, Docent, Afname gepland op, Surveillant, Gepland door, Weging, Klas en Type. Daaronder zie je twee tabbladen. Het tabblad Studenten en het tabblad Surveillanten (afbeelding 5).

Het tabblad Studenten

Je ziet een overzicht van alle studenten die voor de toets zijn uitgenodigd (afbeelding 5). In dit tabblad heb je nog de mogelijkheid om studenten toe te voegen of te verwijderen.

De namen van de studenten zijn lichtgrijs gekleurd als de studenten nog niet zijn ingelogd in de toets. Wanneer de studenten zijn ingelogd en de introductietekst van de toets voor zich hebben, dan zullen deze studenten groen kleuren op het surveillance-scherm (afbeelding 6). Pas wanneer een surveillant de toets daadwerkelijk start, kunnen studenten de toets openen.

Druk je op het kruis achter de naam van een student dan sluit je hem of haar uit van deelname aan deze specifieke toets. Studenten die afwezig zijn, maar waarvan je wilt dat ze de toets op een later tijdstip alsnog inhalen mag je in de lijst laten staan. Afwezige studenten komen naderhand automatisch in aanmerking voor een inhaaltoets wanneer je besluit dat ze daar recht op hebben. Dit scheelt extra werk bij het inplannen van de inhaaltoets.

Onderaan zie je de knop Studenten toevoegen (afbeelding 7). Als je op deze knop klikt, dan krijg je de pop-up Student toevoegen (afbeelding 8). Onder het kopje Klassen en studenten kun je op de knop Selecteer klikken (afbeelding 8). Een lijst van alle klassen die je lesgeeft komt tevoorschijn (afbeelding 9). Je kunt hier de volgende acties uitvoeren:

1. Voeg klas toe: vink de klas aan die je wilt toevoegen (afbeelding 9). Alle studenten uit de gekozen klas worden toegevoegd aan deze geplande toets.
  2. Selecteer studenten: je vouwt een klas open door op het pijltje rechts van de naam van de klas te klikken (afbeelding 10). Je krijgt een lijst van studenten te zien van de gekozen klas, je vinkt alle studenten aan die je wilt toevoegen.
  3. Annuleer: je sluit deze pop-up af. Alle acties om studenten toe te voegen zijn niet uitgevoerd.
  4. Wijzig instellingen: je sluit deze pop-up af. Alle acties om studenten toe te voegen zijn opgeslagen.

Het tabblad Surveillanten

In het tabblad Surveillanten (afbeelding 11) zie je de lijst van alle surveillanten die door de vakdocent zijn gekoppeld aan deze toets.

Onderaan zie je de knop Surveillanten toevoegen. Als je op deze knop klikt krijg je weer de pop-up Wijzig instellingen (afbeelding 12). Klik op het pijltje naar beneden naast de optie Docenten. Hier kun je nieuwe surveillanten toevoegen of bestaande verwijderen (afbeelding 13). Klik vervolgens op Wijziging instellingen om de veranderingen op te slaan.

Rechtsboven het tabblad Studenten en Surveillanten zijn ook een aantal knoppen aanwezig (afbeelding 14):

• Maak PDF: als je hierop klikt genereert het systeem automatisch een pdf-versie van de geplande toets. Dit kan handig zijn als blijkt dat bijvoorbeeld het klaslokaal waar je als surveillant zit je niet in de gelegenheid stelt om de toets digitaal af te nemen. Lees hier verder over toets printen.
    • Tip: sla het bestand eerst op, vervolgens open je het pdf-bestand op je computer en van daaruit kin je de printopdracht geven. Dit geeft meestal een hogere kwaliteit op papier en kan prettig zijn als je afbeeldingen als bron gebruikt.
  • Toets instellingen: als je hierop klikt krijg je weer de pop-up Wijzig instellingen. Daarin kun je gegevens van de geplande toets wijzigen (datum, rapportperiode, weging, surveillant, instructies).
  • Toetscode: dit is de toetscode voor studenten die gebruik maken van Test-Direct. Lees hier verder voor meer informatie over Test-Direct.
  • Toets afnemen: deze knop is enkel aanwezig op de dag dat de toets gepland is. Als je hierop klikt kun je starten met surveilleren.

Toets openen voor afname

Als je een geplande toets wilt afnemen dan dien je de geplande toets te openen. Je klikt op de knop Toets afnemen (afbeelding 14). Daarmee open je de toets en ga je automatisch naar het surveillance-scherm. Een paar seconden later kunnen de ingelogde studenten hun toets starten.

De knop Toets afnemen is alleen zichtbaar op de afname-datum van de geplande toets. Wil je een geplande toets op een eerdere of latere datum starten dan zal de afname datum aangepast moeten worden.

Ga door naar Surveilleren