Gatentekst

Bij het vraagtype Gatentekst kun je woorden in een tekst vervangen met lege tekstvelden waar de student het antwoord in moet typen.

Voor algemene uitleg over vraagitem creëren, klik hier. 

Voor algemene uitleg over toets construeren, klik hier. 

 

Stappenplan Gatentekst maken: 

Het tabblad Vraagstelling:

Klik op Vraag toevoegen (afbeelding 1) > Nieuwe creëren (afbeelding 2) > Gatentekst (afbeelding 3).

 

De gatentekst heeft net als de selectievraag geen tabblad Antwoordmodel. Het gegeven antwoord in ieder gat wordt namelijk al aangegeven in de tekst. Je schrijft (of copy/paste) een stuk tekst in het tabblad Vraagstelling. Nu kun je aangeven welke woorden in de tekst vervangen moeten worden met lege tekstvelden waar de student zijn/haar antwoord in moet typen.

 

Er zijn twee manieren om ervoor te zorgen dat woorden worden vervangen door een leeg tekstveld.

  • Manier 1: je highlight de woorden waarvan je wilt dat ze vervangen worden door een leeg tekstveld. Dit doet je door te dubbelklikken op het gewenste woord of door uw cursor vlak voor het woord te plaatsen en de linkermuisknop indrukken (en ingedrukt houden). Vervolgens sleep je de cursor over het/de desbetreffende woord(en). Ze zijn nu gehighlight. Nu klik je op de knop Gatentekst toevoegen Plusje (afbeelding 4). Je klikt vervolgens op de groene knop Toevoegen (afbeelding 5). Je ziet dat er links en rechts van het gehighlighte woord vierkante haakjes zijn toegevoegd.

 

  • Manier 2: je plaatst een vierkant-haakje-openen ( [ ) voor het woord en een vierkant-haakje-sluiten ( ] ) achter het woord. Dit kun je ook met een zin of zinsnede doen.

 

Je kunt ervoor kiezen om meerdere antwoorden goed te keuren per ‘gat’. Dit doe je door meerdere antwoordopties te creëren door op de knop Optie toevoegen te klikken (afbeelding 6). Als je meerdere antwoordopties hebt toegevoegd zet je binnen de vierkanten-haakjes een rechte streep (|) tussen de antwoordopties (afbeelding 7).

 

Je herhaalt één van bovenstaande manieren voor ieder ‘gat’ dat je wilt creëren bij deze vraag en geeft aan hoeveel punten de student maximaal kan scoren met deze vraag (afbeelding 8).

Bij de instellingen van de Gatentekst vraag kan je ervoor kiezen om de vraag automatisch te laten nakijken (afbeelding 9). Als je deze knop aanklikt dan wordt deze vraag als een gesloten vraag behandeld en dus automatisch nagekeken door het systeem. Wil je dat de vraag als een open vraag behandeld wordt, dan moet je deze knop niet aanzetten.

Een tweede extra optie bij de instellingen van dit vraagtype is dat je ervoor kan kiezen om Hoofdletter gevoelig na te kijken (afbeelding 10). Klik dit aan als dit bij het beantwoorde van de door jouw geformuleerde vraag van belang is.  

 

De tekst die tussen de twee vierkante haakjes is geplaatst zal terugkomen in het antwoordmodel op het moment van bespreken met de studenten en op het moment van nakijken door de docent.

Door op het oogje () te klikken in de bovenste menubalk (afbeelding 11), kan je het voorbeeld van je vraag zien die je net hebt opgesteld vanuit het oogpunt van de student (afbeelding 12).

 

Wanneer in het voorbeeld van een gatentekst geen leeg tekstveld zichtbaar is maar het antwoord van de vraag, verwijder dan de opmaak uit de gatentekst en kijk of dit geholpen heeft. Het kan gebeuren dat dikgedrukteschuingedrukte, of een andere opmaak conflicteert met de vraag zelf.