Tips voor bèta docenten voor het gebruik van Math- & ChemType

Een artikel vol met tips voor het gebruik van Math- & ChemType voor wiskunde, natuurkunde en scheikunde docenten!

Elke docent heeft zijn eigen wensen en voorkeuren tijdens het construeren en afnemen van een toets. Binnen dit artikel besteden we aandacht aan een aantal functies waarvan onze bèta docenten graag gebruik maken binnen Test-Correct.

Stappenplan van het gebruik van Math- & Chemtype:

Math- & ChemType

Math- & Chemtype zijn twee invoertoepassingen waarmee wiskundige en scheikundige formules en notities binnen een vraag opgesteld kunnen worden door zowel docent als student.

Deze invoertoepassingen zijn voor docenten in vraagopstellingen te gebruiken in alle vraagtypes. Dienen studenten de formule zelf op te stellen? Gebruik dan altijd het vraagtype Schrijf op en vink bij het antwoordmodel de optie Formules en speciale tekens beschikbaar aan, zodat zij tijdens het maken van een toets óók toegang hebben tot Math- & ChemType. Voor docenten is het daarnaast mogelijk om LaTeX in te voeren of tijdens nakijken te controleren.

MathType

De wiskunde editor (MathType) kun je oproepen door bij geschikte vraagtypes te klikken op het wortel-teken (afbeelding 1). Je ziet nu rechtsonder in je scherm een pop-up waarin meerdere wiskundige formules kunnen worden aangemaakt (afbeelding 2). Daarnaast kunnen formules uitgetekend worden met de muis, een pentablet, of op een touchscreen. Lees verder bij formules uittekenen binnen een toets. Bij het openvraagtype Schrijf op kan tijdens toetsafname de formule-tool door studenten gebruikt worden om formules uit te tekenen en zo te laten zien hoe ze tot een antwoord gekomen zijn. Zie verderop in dit artikel voorbeelden van vraagtypes waarin MathType gebruikt kan worden.

ChemType

De scheikunde en natuurkunde formule editor kun je oproepen door bij geschikte vraagtypes te klikken op het C-teken (afbeelding 3).

In het venster ChemType kan gekozen worden voor verschillende moleculen, en diverse scheikundige formules kunnen worden geformuleerd (abeelding 4). Ook het periodiek systeem is toegevoegd (afbeelding 5).

Formules uittekenen binnen een toets

Zoals eerder is aangegeven kunnen handgeschreven formules opgesteld worden binnen zowel MathType als ChemType. Je gebruikt daarvoor de knop 'handgeschreven modus' aan de rechterkant van het formulevenster (afbeelding 6). Formules worden getekend met bijvoorbeeld een pentablet of een touchscreen. De tekening wordt automatisch omgezet naar een goed leesbare formule binnen het tekstveld van de vraag (afbeelding 7). Met de MathType en ChemType kun je dus verschillende formules maken (afbeelding 8).

LaTex

Het is mogelijk om LaTeX te gebruiken binnen de Math- & Chemtype editor. Met de toetscombinatie Ctrl+Shift+L (geheugensteuntje: L = LaTeX) open je vanuit de editor een venster waarin een formule as LaTex wordt weergegeven. Gebruik dit venster om direct de LaTeX van een formule aan te passen of in te voeren vanuit een ander document. Om aanpassingen op te slaan gebruik je de knop 'submit changes'. Lijkt het venster niet geopend te worden? Controleer of je browser het openen van pop-up's niet blokkeert op onze pagina's. De LaTex pop-up kan niet geopend worden in de app en is dan ook alleen bedoeld voor gebruik als docent.

Drie uitgelichte vraagtypes

1. Schrijf op vraag

Het voordeel van Schrijf op vraag is tweeledig.

1. Tijdens de toetsconstructie kun je als docent binnen het antwoord van de vraag duidelijk aangegeven op welke onderdelen punten te behalen zijn, zodat studenten of collega's tijdens de uiteindelijke toetsbespreking, of in een CO-Learning sessie, deze punten weten te beoordelen en toepassen.
    2. Tijdens de toetsafname kunnen studenten binnen dit vraagtype óók gebruik maken van de formule editor. Het vraagtype Schrijf op is dus zeer geschikt om het proces van een student inzichtelijk te houden wanneer niet alleen het gegeven antwoord van belang is, maar ook de stappen die naar het antwoord geleid hebben. Lees hier verder over het opstellen van de Schrijf op vraag.
  1. Gatentekst
    Dit vraagtype komt goed van pas wanneer je alleen antwoorden wil krijgen van je studenten. Bijvoorbeeld, wanneer je meerdere rekensommen hebt waarvoor de student geen berekening hoeft te laten zien, of wanneer je een deel van een chemische formule toont en de student het ontbrekende deel moet invullen. Docenten gebruiken deze vraag onder andere om temperaturen om te zetten naar een andere waarde (afbeelding 9). Een bijkomend voordeel is dat deze vraag automatisch kan worden nagekeken, dit dien je aan te vinken in de instellingen. Lees hier verder over het opstellen van de Gatentekst vraag.
  2. Meerkeuzevraag
    Hoewel Math- & ChemType alleen beschikbaar zijn in de vraagconstructie, wordt dit vraagtype toch vaak creatief benut. Je kunt bijvoorbeeld een resultaat laten zien met verschillende formules welke (mogelijk) naar dat resultaat leiden. De antwoordmogelijkheden zet je onder elkaar met de opties A.,B., etc, ervoor. In de antwoordopties noteer je deze zelfde letters. Zo kun je toch de kennis van formules en berekeningen toetsen binnen een gesloten vraag. Hieronder vind je een voorbeeld gezien vanuit het perspectief van een student tijdens toetsafname (afbeelding 10). Lees hier verder over het opstellen van de Meerkeuzevraag.